Polaganjem venaca obeležena godišnjica Bitke na Košarama

Povodom 24. godišnjice od Bitke na Košarama, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić, kao izaslanik predsednika Republike, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, položio je vence na Spomenik herojima sa Košara u Beogradu.

Polaganju venaca prisustvovali su i heroji sa Košara, predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova i članovi porodica.

Okupljenima se obratila Majda Milivojević iz humanitarne Fondacije Majda Milivojević, koja je pročitala pesmu “Majka junaka sa Košara”. Godišnjica Bitke na Košarama biće obeležena i Komemorativnom akademijom u Narodnom pozorištu u Beogradu, najavilo je Ministarstvo za rad.

Bitka na Košarama počela je 9. aprila 1999. godine, kada su na karauli na jugoslovensko-albanskoj granici, pripadnici terorističke OVK, uz pomoć NATO avijacije, pokušali da izvrše kopnenu invaziju kroz Juničke planine.

U borbama na Košarama stradao je 21 oficir i podoficir, 50 mladića na odsluženju vojnog roka, 13 vojnih obveznika i 24 dobrovoljca, a ranjeno je 256 boraca. Borbe na Košarama trajale su do 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije posle Kumanovskog sporazuma povukla sa Kosova i Metohije.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *