U ovom evropskom gradu ljudi su najljubazniji

Iako ne važi za omiljenu destinaciju među turistima

Kada birate mjesto gdje ćete otputovati, ljubaznost lokalnog stanovništva svakako je važna, jer ne želite doći negdje gdje se osjećate nepoželjno. Čak i odredište s najvećim atrakcijama može ostaviti kiseo okus ako se na kraju osjećate nesigurno.

Srećom, ogroman je broj gradova gdje se tako nećete osjećati. Iako se može činiti da je ljubaznost teško izmjeriti, kompanija za skladištenje prtljaga „Bounce“ se upustila u taj poduhvat. „Bounceova“ studija rangirala je gradove u Evropi uzimajući u obzir čitav niz faktora, od stope kriminala i sreće do LGBTQ+ stavova.

Savršena ocjena

Na vrhu se na kraju našao grad iz zemlje satova, banki i sira – Cirih.

Grad je zaradio savršenu ocjenu za prihvatanje pripadnika LGBTQ+, a istovremeno i visoku ocjenu za sreću i nisku za kriminal, te se, prema zadatim kriterijima, pokazao kao najprijateljskija destinacija u Evropi.

Uprkos tome, ne važi za omiljenu destinaciju među turistima i lako je konstatirati razlog. The Economic Intelligence Unit (EIU) je u svom najnovijem istraživanju troškova života, koji prati cijene preko 200 dolara i usluga u 172 grada širom svijeta, stavio Cirih na 6. mjesto liste najskupljih gradova na svijetu. Cirih je i prvi evropski grad na toj listi (top 5 čine Singapur, Njujork, Tel Aviv, Hong Kong i Los Anđeles).

Srebrena medalja

Inače, po ljubaznosti, „srebrenu medalju“ osvojio je Kopenhagen, također uglavnom zahvaljujući nivou sreće i prihvatanju LGBTQ+ populacije, dok je treći Minhen, koji ima izuzetno nisku stopu kriminala.

U top 10 gradova prema ovom istraživanju su još i Amsterdam, Beč, Štokholm, Berlin, Prag, Edinburg i Dablin.

Izvor: avaz.ba

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *