Tramp i bivša FBI analitičarka optuženi za slične zločine: Ona je dobila skoro 4 godine zatvora

Bivša FBI analitičarka osuđena je na skoro četiri godine zatvora zbog kršenja Zakona o špijunaži čuvanjem poverljivih dokumenata u svom privatnom domu. Sa sličnom optužbom suočava se i bivši američki predsednik Donald Tramp, koji je poverljive vladine dokumente čuvao u svojoj rezidenciji u Mar-a-Lago.

Bivša analitičarka Kendra Kingsberi radila je za odeljenje FBI u Kanzas Sitiju od 2004. do 2017. godine, što joj je dalo strogo tajno bezbednosno odobrenje i pristup “nacionalnoj odbrani i poverljivim informacijama”, napisalo je Ministarstvo pravde u saopštenju za javnost u sredu.

Tokom svoje obuke, Kingsberi je upozorena da se poverljive informacije mogu čuvati samo u “odobrenom objektu i kontejneru”, napisalo je Ministarstvo. Međutim, bivša analitičarka priznala je da je više puta odnela poverljive dokumente, uključujući informacije u vezi sa nacionalnom odbranom, u svoj dom, koji je u to vreme bio u Nort Kanzas Sitiju u Misuriju, prenosi Insider.

Prema saopštenju nadležnih, Kingsberi je ilegalno uzela 386 poverljivih dokumenata. Neki od dokumenata su klasifikovani “na nivou TAJNE”, saopštilo je Ministarstvo pravde.

“Ovi dokumenti opisuju izvore obaveštajnih podataka i metode vezane za napore američke vlade da prikupi obaveštajne podatke o terorističkim grupama. Dokumenti su uključivali informacije o članovima Al Kaide na afričkom kontinentu, uključujući osumnjičenog saradnika Osame bin Ladena. Pored toga, bilo je dokumenata u vezi sa aktivnostima terorista u nastajanju i njihovim naporima da se uspostave kao podrška Al Kaidi u Africi”, navodi se u saopštenju.

Slučaj protiv Kingsberi je veoma sličan optužnici protiv Trampa, koja uključuje 37 optužbu u vezi sa njegovim rukovanjem poverljivim dokumentima – od kojih je 31 zbog navodnog kršenja Zakona o špijunaži zbog “namernog zadržavanja informacija o nacionalnoj odbrani”.

Tramp je takođe optužen za zaveru radi ometanja pravde, laganje organa za sprovođenje zakona i kršenje tri različita zakona u vezi sa zadržavanjem i prikrivanjem vladinih podataka.

Za svaku tačku za namerno čuvanje tajne nacionalne odbrane predviđena je maksimalna kazna od 10 godina zatvora.

Čini se da je Tramp uzeo sličan broj poverljivih dokumenata kao Kingsberi – oko 300, prema The New York Times-u.

Kingsberi se izjasnila krivom po dve tačke za nezakonito zadržavanje dokumenata u vezi sa nacionalnom odbranom u oktobru. Osuđena je na 46 meseci zatvora, uz dodatne tri godine uslovne slobode pod nadzorom.

Tramp je negirao optužbe.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *