Vrijeme je da se poduzmu konkretne mjere protiv nasilnika

Još jedno svirepo ubistvo žene koja je nasilnika prijavljivala policiji, a pritom nije dobila institucionalnu zaštitu, potreslo je BiH prenosi klix.

Nizamu Hećimović, nevjenčanu suprugu s kojom je imao dijete, jučer je brutalno pretukao, a zatim ubio Nermin Sulejmanović.

Nizama je bila u strahu za svoju i sigurnost djeteta te je potražila policijsku zaštitu. Međutim, Općinski sud u Gradačcu je 7. augusta 2023. godine odbacio zahtjev MUP-a TK – PU Gradačac da se Nerminu izrekne mjera zabrane uznemiravanja i uhođenja, kao i zabrana prilaska žrtvi nasilja, tj. Nizami koja ga je prijavila.

I ne da Nizama nije institucionalno zaštićena nego je Nerminu, kako su otkrili mediji, dojavljeno da ga je prijavila.

Stravično ubistvo Nermin je prenosio uživo putem Instagrama, a još strašnije je što je njegov potez naišao i na nekoliko odobravanja.

Iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova je saopćeno da će tražiti da MUP TK ispita sve osobe koje su veličale ubicu i zločin koji je počinio.

Podaci Agenciije za ravnopravnost polova BiH pokazuju da je svaka treća žena u BiH žrtva nekog oblika nasilja. Svake godine se desi nekoliko slučajeva ubistva žena u našoj državi koje su počinili trenutni ili bivši partneri. U prethodne dvije godine u BiH ubijeno je 19 žena.

Uprkos tome, o femicidu se veoma malo govori, a sociolozi, psiholozi, pa i političari kratkotrajni fokus na ovoj temi imaju onda kada se zločin dogodi.

Žrtve su stigamtizirane, tako da o nasilju najčešće šute. Institucije sada imaju priliku da makar pokušaju snažnije preventivno djelovati. Stigma ne smije biti na žrtvi, kao što se ne smije pustiti da nasilnici i kriminalci bezbrižno hodaju ulicama i siju strah.

Nasilje u porodici u BiH se reguliše kroz entitetske krivične zakone.

Kazne za nasilje u porodici kreću se od jedne godine godine za ugrožavanje mira, tjelesne cjelovitosti ili psihičkog zdravlja člana porodice, pa do tri godine za korištenje oružja i tešku povredu i do pet godina za nasilje nad maloljetnikom.

Podsjetimo, u krvavom pohodu Nermin je jučer ubio još dvije osobe, tri je ranio, nakon čega je počinio samoubistvo. On je i ranije tukao Nizamu, a policiji je dobro poznat zbog svoje kriminalne prošlosti koja je uključivala nasilje, ali i dilanje marihuane.

Iako su izrazi saosjećanja, koje političari raznih nivoa vlasti jučer i danas iskazuju, odraz ljudskosti, ženama koje su preživjele nasilje, ili strahuju da bi mogle postati meta, najviše će pomoći konkretne mjere poput izmjene krivičnog zakonodavstva.

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *