U trenutku zločina jedan policajac bio na dužnosti: Evo šta je prethodilo gnusnom činu silovanja žene iz Like

Dvojici ličkih policajaca, osumnjičenih za silovanje 33-godišnje sugrađanke, određen je istražni zatvor od 30 dana. Istražni sudija Županijskog suda u Karlovcu Elma Kaleb Mamić prihvatila je predlog Županijskog državnog tužilaštva u Karlovcu i odredila im istražni zatvor zbog opasnosti od ometanja istrage uticajem na svedoke i oštećenu.

Ona je potvrdila da u predmetu ima pet svedoka, i to policajci i oštećena.

Advokat prvooptuženog policajca Marko Vukelić izjavio je da će se žaliti na odluku suda.

“Svesni smo da se radi o teškom krivičnom delu i da imamo posla sa policijskim službenicima, ali smatramo da nisu ispunjene pretpostavke za određivanje istražnog zatvora i naša žalba će ići u tom pravcu. Oni nisu izvršili krivično delo, aktivno su se branili, tako da verujemo da će žalba biti uvažena i da će biti pušteni”, rekao je advokat Vukelić.

Kako saznaje Jutarnji list u trenutku zločina jedan policajac bio na dužnosti, a drugi nije. Takođe, navode da je policajac koji je bio na dužnosti imao policijski tretman prema žrtvi, a koristio je poziciju moći u kojoj se tada nalazio.

Osim toga, osumnjičeni i žrtva se poznaju od ranije. Sumnja se da su gnusno delo izvršili u privatnom, neslužbenom automobilu, rekla je policiji žrtva navodnog krivičnog dela. Usledila je krivična obrada zbog “postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično delo protiv polne slobode na štetu ženske osobe”.

Oba policajca su starija od žrtve, jedan ima 50 godina, a drugi 36 godina. U policijskom sistemu su dugo, jedan više od 10 godina, a drugi 20 godina.

U vreme izvršenja krivičnog dela, na dužnosti je bio stariji policajac, dok mu se u navodnom zločinu pridružio mlađi kolega koji u to vreme nije bio na dužnosti. Postupajući po prijavi oštećenog, policija je prikupila sve potrebne dokaze za postojanje osnovane sumnje, nakon čega su službenici privedeni i krivično obrađeni.

Po okončanom kriminalističkom istraživanju, od strane policije suspendovani dvojac, uz krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, predati su pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske, a potom su prevezeni na saslušanje u Karlovac.

Dok je trajalo ispitivanje u zgradi suda u Karlovcu, došlo je do verbalnog napada dve žene na novinare. Pozivali su na zabranu fotografisanja i pretili da će podneti prijavu. Jedna je tvrdila da je zvaničnik u procesu, ali nije želela da se predstavi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova inače ne obaveštava javnost o krivičnim delima seksualne prirode, ali su u ovom slučaju odlučili da događaj najave u dve rečenice, jasno stavljajući do znanja da u njihovom sistemu niko nije zaštićen.

“Nismo u mogućnosti da objavimo više informacija o pomenutom događaju, odnosno krivičnoj istrazi, a sve u cilju zaštite žrtve krivičnog dela od sekundarne viktimizacije. Zbog sumnje da su počinili težu povredu službene dužnosti, u toku je postupak utvrđivanja disciplinske odgovornosti, koji će danas biti udaljeni sa dužnosti. Iako su počinioci uhapšeni i protiv njih podnesena krivična prijava, ovakvim izolovanim ponašanjem pojedinaca nanesena je ogromna šteta svim pripadnicima policije koji profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao za dobrobit svih naših sugrađana”, ističu iz Ličko-senjske policijske uprave.

Istovremeno, napominju da Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i Policijska uprava ličko-senjska, imaju nultu stopu tolerancije na bilo koji oblik zlostavljanja žena, te najoštrije osuđuju ovakvo ponašanje.

“Donekle nas umiruje činjenica da je oštećena zadržala poverenje u policiju i slučaj prijavila Policijskoj upravi ličko-senjskoj, nakon čega su sprovedene sve neophodne mere i radnje kriminalističkog istraživanja”, navodi se u saopštenju policije.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *