Croatia Airlines prodala sve svoje Airbus avione, pa sada ih iznajmljuje

Hrvatska nacionalna avio-kompanija Croatia Airlines prodala je flotu svojih Airbus aviona.

Prevoznik je prošle nedelje zaključio ugovor sa kompanijom World Star Aviation o prodaji i zakupu (tzv. sale and leaseback) četiri Airbusa A319 i jednog A320.

Mada su letelice sada u vlasništvu strane kompanije, Croatia Airlines će nastaviti da koristi svih pet Airbus aviona. Ugovorom je predviđeno da nakon prodaje letelice ostanu u floti hrvatske avio-kompanije koja će ih sada iznajmljivati, prenosi Ex Yu Aviation News.

Airbusi A319 i A320 će ostati u floti avio-prevoznika sve dok evropski proizvođač aviona ne isporuči prve A220 tokom sledeće godine. Nakon što Croatia Airlines dobije dovoljnu količinu regionalnih aviona, stariji A319 i A320 će napustiti flotu.

Kompanija trenutno koristi dva Airbusa A320 i pet A319 koji su u proseku stari preko dvadeset godina. U floti se nalazi i šest Bombardier Q400, odnosno De Havilland Canada Dash 8 (DHC-8) kako im je bio stariji naziv, koje, iako dosta mlađe, takođe čeka penzija nakon što pristignu novi A220.

Croatia Airlines je svoje Airbus avione krstila imenima hrvatskih gradova. Sedam A320 i A319 nosi imena Zadra, Zagreba, Vukovara, Pule, Osijeka, Splita i Duborvnika.

De Havilland letelice su sa druge strane dobile imena po regijama Hrvatske pa tako putnici Croatie mogu leteti Slavonijom, Likom, Istrom, Dalmacijom, Zagorjem i Primorjem.

(Aero.rs/AŠ)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *