Ispovijest radnice Preventa: “Imam 55 godina, ko će meni primiti na posao? Za penziju nisam”

Zbog posljedica inflacije, globalne krize i promijenjenih uvjeta na tržištu, na još jedan proizvodni pogon u Unsko-sanskom kantonu stavljen je katanac. U pitanju je firma”Prevent” koja je ovih dana uručila rješenje o otkazu za više od 70 radnika koji su se tako, preko noći, našli na ulici.

– Ja sam faktički sada socijalni slučaj – na cesti. Imam 55 godina, ko će meni primiti na posao? Za penziju nisam, nemam dovoljno godina – kazala je Sebira Odobašić iz Bužima, bivša uposlenica, za BHRT.

Otpremnine koje su djelimično podijeljene nedovoljne su, kažu radnici, za jedan, a kamoli više mjeseci preživljavanja.

– Možete zamisliti da ja za ove godine radnog staža imam 500 i nešto maraka otpremnine. Jad i bijeda, žalosno – dodala je Odobašić.

Nekadašnji gigant “Prevent” zatvorio još jednu tvornicu: 70 radnika dobilo otkaz

Radnice nisu očekivale da će ostati bez posla, pogotovo zato što su, kako kažu, ispunjavale normu i radile na jednoj od narudžbi. Od svojih prava oni stalni uposlenici ne žele odustati. Najavljuju i tužbu.

– Iznenađena sam i šokirana. Sad da idem negdje drugo da radim, nemam gdje, nema nigdje više fabrika – rekla je Sedina Kudelić, bivša uposlenica “Preventa”.

Semka Ćenanović, njena kolegica, istakla da su radili, ostajali, te da je znala dolaziti i u treću smjenu raditi sama.

– Šta je poslodavac tražio od mene, to sam ispoštovala – dodala je.

S druge strane, u saopćenju Prevent grupacije navedeno je kako je zatvaranje pogona u Bužimu reakcija na ekonomsku krizu i promijenjene uvjete na tržištu. Kako bi se sačuvala radna mjesta pomoć je nudio i bužimski načelnik.

– Iako nije nadležnost naša, budući da je to privatna firma, stavili smo se na raspolaganje da pomognemo u prevazilaženju situacije. Dobili smo odgovor da su oni giganti i da im nije pomoć, da je to ustvari interna stvar kompanije – rekao je Mersudin Nanić, načelnik Općine Bužim.

Situacija koja je zadesila radnike “Preventa” predstavlja svakako težak udarac i za privredu u Unsko-sanskom kantonu, pogotovo ako se zna da je Bužim druga po redu općina nakon Ključa u kojoj je veliki broj radnika bez vlastitih primanja, piše BHRT.

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *