Oni su prodavci koji zajedno nemaju više od 16 godina, ali imaju jasan cilj: Mali Novosađani raznežili sve

Novosađani Strahinja i Nikola su humani dečaci koji su odlučili da pomognu sugrađanki, devojčici Heleni Vargi u njenoj najvećoj životnoj bici, u borbi za ozdravljenje.

Svakog dana pre nego što krenu u školu ovi dečaci čekaju od 9 do 11 časova na uglu ulica Tihomira Ostojića i Bulevara Evrope, prenosi rtv.rs.

Ukoliko se zateknete na Bulevaru Evrope, nemojte se iznenaditi ako ugledate dva srdačna lica koja vam se osmehuju i nude limunadu u zamenu za skroman doprinos, ne, oni ne skupljaju novac za novu igračku, oni skupljaju novac za bolji život devojčice Helene koja se bori protiv opake bolesti.

Na maloj improvizovanoj tezgi, dobro se prodaje ovih dana. Ono što je posebno zanimljivo je to što ovi humani prodavci zajedno nemaju više od 16 godina. Roditelji – ponosno se smeškaju i tu su kao znak podrške i da ništa ne zafali u slučaju velike potražnje.

Ukoliko ipak ne sretnete ove dečake Heleni možete pomoći i slanjem sms poruke 1550 na 3030.

Helena je drugo dete iz trudnoće urednog toka, rođena prirodnim putem u terminu. Bila je zdrava i vesela devojčica, igrala se sa svojom starijom sestrom, išla u jaslice i uživala u detinjstvu. Napredovala je kao svako drugo dete, sve do 16. meseca njenog života, kada je u roku od 4 dana izgubila sposobnost hoda. Na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine ubrzo joj je urađen MR pregled endokranijuma i torakalnog segmenta kičmenog stuba kojim je utvrđeno da ima masivni zloćudni tumor u grudnom košu između srca i pluća, koji je već napredovao do kičme i pritiskao kičmeni stub. Zahvaljujući brzom reagovanju lekara na Institutu, Helena je hitno operisana i uspešno joj je odstranjen deo tumora koji se nalazio u blizini kičmenog stuba, sa maksimalnom redukcijom tumorske mase iz spinalnog kanala čime joj je očuvana sposobnost hoda.

Nakon rezultata histopatološkog nalaza, ustanovljena je dijagnoza: zloćudni tumor grudnog koša (C76.1 Neoplasma malignum thoracis), neuroblastom, loše diferentovan tip. Po okončanju dijagnostičkih procedura započeta je hemioterapija u cilju smanjenja tumora. Do sada je primila 4 ciklusa, a nakon MR pregleda doneće se odluka o daljem toku lečenja.

Helenu čeka još jedna teška operacija grudnog koša u inostranstvu, kako bi se u što većem delu odstranio primarni tumor, a nakon operacije i hemioterapije, zračenja, transplantacija koštane srži i imunoterapija, sve u zavisnosti od stanja i progresije neuroblastoma zbog čega je neophodna pomoć svih ljudi dobre volje u vidu donacija kako bi se u što kraćem roku prikupio potreban iznos za lečenje.

Sredstva su potrebna za bolničko lečenje, hemioterapije, radioterapije, imunoterapije, transplantaciju koštane srži, specijalističke preglede i dijagnostiku, medikamente, putne troškove i smeštaj u toku lečenja kao i za redovne kontrole nakon završenog lečenja.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *