Predivna ljudska priča iz Bosne: Halil pronašao i vratio baki novac koji je skupljala za suprugovu sahranu

Halil Smajić iz Sarajeva je pre nekoliko dana pronašao kovertu u kojoj je bilo 3.300 KM, a vraćanjem novca stvarom vlasniku pokazao je dobročinstvo i poštenje, osobine koje krase vernika, javlja preporod.info.

Naime, Smajić ni u jednom momentu nije pomislio da pronađeni novac zadrži. Kovertu je vratio baki od koje je dan ranije kupio automobil “Golf 2”, u kom je koverta s novcem i bila, a koji je baka prodavala jer je novac bio neophodan.

“Preko poznanika čuo sam da jedna nana sa Dobrinje prodaje muževo vozilo, koji je pre četiri godine preminuo. Rekao mi je da ta žena automobil prodaje jer joj treba novac. Iako mi taj automobil nije bio potreban, kupio sam ga kako bi joj pomogao, izašao u susret, jer vozilo nije koristila. Ona je stara i živi sama. Dao sam joj više novca od dogovorene cene. A, kako je automobil star i kako u je u njega trebalo da se ulaže dosta novca, sa suprugom sam ga pregledao da vidimo šta ćemo popraviti. Otvorimo sam gepek, gledao ima li korozije. Kada sam podigao tapacirung supruga je videla neku kutiju, a ispod kutije koju smo podigli ispala je koverta. Otvorio sam je, bila je puna novca. Prebrojao sam, ukupno je bilo 3.300 KM. Ni jednog momenta nisam razmišljao šta da radim, jer tuđi mi novac ne treba”, kazao je Smajić.

Odmah je, dodaje, uzeo telefon i pozvao vlasnicu. Ali, kako nije uspio stupiti s njom u kontakt pozvao je poznanika preko kojeg je i saznao za njenu situaciju.

“Ispričao sam prijatelju šta sam pronašao. On mi je rekao: ‘Halile ti si to pronašao, radi s tim šta hoćeš’. Rekao sam mu da je novac nanin te da je on pokuša nazvati i javi joj šta se desilo. Ispričao mi je da je njen muž bio bolestan, da su te pare skupljali za sahranu. Kada je umro supruga te pare nije mogla naći. Tražila je po kući i na kraju odustala. Halala ih. Sutradan sam uspeo da stupim u kontakt s nanom. Dok smo razgovarali telefonom, plakala je i zahvaljivala se. Kada sam sa suprugom otišao da joj to uručim, ispekla nam je kavu, opet je plakala i zahvaljivala se. Njena suza, ali i sreća, za mene su najveća nagrada”, kaže Smajić, te dodaje kako u tuđem nema sreće nikome.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *