Zapadne kompanije zaradile milijarde dolara u Rusiji prošle godine

Multinacionalne kompanije iz “neprijateljskih” zemalja ostvarile su velike profite u Rusiji prošle godine, uprkos sankcijama koje su njihove matične zemlje uvele Moskvi, objavio je u ponedeljak Fajnenšel tajms, pozivajući se na proračune Kijevske škole ekonomije (KSE).

Proračuni KSE-a su zasnovani na izvorima kao što su ruski registar kompanija, novinski izveštaji i korporativne izjave.

Najveći zapadni brendovi koji su odlučili da nastave sa radom u toj zemlji zabeležili su više od 18 milijardi dolara ruskog profita u 2022. godini, od 20 milijardi dolara koje su prijavila sva strana preduzeća koja rade u zemlji, pokazuju podaci.

“Brojke su, možda, znatno porasle od tada, iako nije moguće tačno proceniti koliko, pošto većina međunarodnih preduzeća koja posluju u Rusiji samo objavljuje svoje lokalne rezultate godišnje”, citira FT reči zamenika direktora za razvoj KSE-a, Andrej Onoprijenko, koji je sastavio podatke.

Kompanije sa sedištem u SAD su, navodno, ostvarile najveći ukupni profit od 4,9 milijardi dolara, a slede nemačke firme sa 2,4 milijarde dolara, austrijske kompanije sa otprilike 2 milijarde dolara i švajcarske kompanije sa oko milijardu dolara.

Rajfajzen banka, sa sedištem u Austriji, lane je najviše profitirala u Rusiji među zapadnim firmama, sa oko 2 milijarde dolara. Usledili su Filip Moris sa 775 miliona dolara i PepsiCo sa 718 miliona dolara.

Švedski proizvođač kamiona, Scania, zaradio je 621 milion dolara u Rusiji 2022. godine, što ga čini najvećim profiterom među preduzećima koja su napustila rusko tržište od početka rata u Ukrajini.

(Telegraf Biznis)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *