EU finansirala izgradnju vidikovca u Parku prirode Biokovo: Pogled se pruža sve do Italije

U Parku prirode Biokovo u Hrvatskoj izveden je veoma zahtevan građevinski poduhvat koji se nalazi se na 1.228 metara nadmorske visine.

Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo nalazi se u jugozapadnom delu Parka prirode Biokovo, na predelu Ravna vlaška.

U sklopu vidikovca izgrađen je i geološki stub – trodimenzionalan prikaz preseka stena koje su formirale područje Biokova od njegovog postanka do danas s geološkom tablicom vremena i opisom starosti i vrsta stena.

Do vidikovca se dolazi biokovskom saobraćajnicom koja vodi od ulazne recepcije Parka prirode Biokovo, otprilike šest kilometara istočno od Makarske, do najvišeg biokovskog vrha Sveti Jure.

Kako se navodi na sajtu Parka prirode Biokovo, pomenuti projekat je finansiran iz sredstava Evropskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020.

Projekat se sastoji od 12 elemenata kojima će se poboljšati infrastruktura i povećati broj obrazovnih programa i sadržaja za posetioce u Parku prirode Biokovo.

Najupečatljiviji i najsloženiji deo ovog EU projekta je bila izgradnja vidikovca u obliku potkovice sa staklenom površinom za šetanje.

Kada su dani vetroviti i sunčani, posetioci sa ovog platoa mogu da vide i obale Italije.

Šetnja po prozirnom staklu van litice posetiocima omogućava da posmatraju stene planine Biokovo iz ptičije perspektive.

U cenu ulaznice od šest evra za park prirode Biokovo uključena je i poseta Skywalku. U jednom trenutku ovde će moći da bude najviše 30 osoba i svi oni moraće da obrišu svoje cipele kako bi se zadržala prozirnost staklene površine, naveli su iz Parka prirode Biokovo.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *