Iriomote i cušima su kritično ugrožene divlje mačke kojih prema poslednjim podacima ima samo stotinak

Iriomote i cušima su dve podvrste japanske divlje mačke i žive samo na dva japanska ostrva, po kojima su dobile imena. Njihova populacija je kritično ugrožena.

Opstanak i dobrobit ovih životinja najvažniji su prioriteti Ministarstva životne sredine (MOE) Japana, prenosi Cattime.

Ugrožene japanske divlje mačke izgledom veoma podsećaju na domaće mace.

Ipak, one su posebne, kako u pogledu fizičkih osobina, tako i po temperamentu.

Prema časopisu Hakai, iriomote izgleda kao “velika siva tabi”, ali ima zaobljene uši i mrlje umesto pruga. Ova mačka živi samo na ostrvu Iriomote.

Nasuprot njoj, cušima mačka, koja živi na ostrvu Cušima je iste veličine kao i domaća maca, na sredini čela ima pruge, uši su joj takođe zaobljene, a na leđima ima bele mrlje.

Ove mačke su zarobljene na svojim ostrvima gde se suočavaju sa raznim pretnjama. Pod njima se podrazumeva krčenje šuma, izgradnja kanala i nesreće na drumovima. Postojeća populacija ovih životinja je relativno mala, pa bi nedostatak preventivnih mera doveo do toga da se ona lako zbriše.

Japansko ministarstvo životne sredine preduzelo je nekoliko mera kako bi osiguralo opstanak iriomote i cušima mačaka kojih je prema najnovijim podacima samo oko stotinu i na japanskoj Crvenoj listi ugroženih vrsta navedeno je da su kritično ugrožene.

Osim spomenutih pretnji, degradacija prirodnog prebivališta i rasparčavanje zemljišta dodatno utiču na opstanak cušime. Ministarstvo ekonomije je pokrenulo nekoliko programa za sprečavanje izumiranja ovih životinja. To uključuje obimne napore u prikupljanju podataka, kao i obrazovanje lokalnog stanovništva i turista.

Inicijativa u korist opstanka ovih mačaka fokusira se i na rehabilitaciju povređenih jedinki. Na ostrvu Iriomote, lokalna vlast je rešila da ukloni mačke lutalice koje mogu da prenose bolesti kao što je FIV.

Kako prenose japanski mediji, nekoliko zooloških vrtova uspešno je uzgojilo cušima mačke koje su potom puštene u divljinu.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *