Tržište automobila u EU beleži značajan rast: Benzin i hibridna vozila predvode u oktobru

Oktobar je bio mesec rekordnih ostvarenja za automobilsku industriju u Evropskoj uniji. Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA) objavilo je podatke koji pokazuju registrovanje 855.484 novih automobila, što predstavlja rast od 14,6% u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Ovaj mesec obeležava i 15. uzastopni mesec rasta broja novo registrovanih vozila u Evropskoj uniji, što ukazuje na postojan i snažan oporavak automobilskog tržišta uprkos globalnim izazovima.

Značajan rast je zabeležen u nekoliko ključnih zemalja. Francusko tržište automobila je u oktobru zabeležilo impresivan rast od 21,9%, dok je Italija zabeležila rast od 20,0%, a Španija od 18,1%. Nemačko tržište, kao jedno od vodećih u Evropskoj uniji, zabeležilo je skromniji rast od 4,9%, što ipak doprinosi ukupnoj pozitivnoj slici tržišta.

Interesantno je da je u oktobru najveći broj registrovanih vozila bio na benzin, čineći 33,4% ukupnog broja, što ukazuje na kontinuiranu popularnost konvencionalnih motora. Sledili su ih hibrid-električna vozila (HEV) sa 28,6%, dok su električna vozila na baterije zauzela 14,2% tržišnog udela. Automobili na dizel su zabeležili 12,0% udela, što odražava smanjenje popularnosti dizelskih motora.

Posebno je zapažen rast električnih vozila na baterije, sa povećanjem od 36,3% u odnosu na prošlogodišnji oktobar, čime su dodata 121.808 nova električna vozila na puteve Evropske unije. Ovaj rast ističe trend prelaska na ekološki prihvatljivija rešenja i tehnologiju električnih vozila.

U periodu od januara do oktobra ove godine, broj novih registracija automobila u Evropskoj uniji je porastao za 16,7%, što ukazuje na gotovo devet miliona novih vozila na putevima Evrope. Ovi podaci odražavaju opšti trend rasta i stabilizacije automobilske industrije u Evropskoj uniji, ukazujući na zdrav ekonomski oporavak i adaptaciju industrije na nove tržišne uslove.

Uzimajući u obzir ove podatke, automobilska industrija u Evropskoj uniji stoji na čvrstim temeljima s obzirom na rastući interes za raznovrsne tipove vozila, od konvencionalnih benzinaca do inovativnih električnih modela. Ovakva tržišna dinamika otvara prostor za dalji razvoj i inovacije u automobilskoj industriji, obećavajući zanimljive mogućnosti za budućnost mobilnosti u Evropskoj uniji.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *