Uhapšena 39 zlostavljača pod sumnjom da su napastvovali decu u regionu: Jedno dete spašeno iz ruku pedofila

Policija je sprovela 41 raciju u zemljama Zapadnog Balkana, a MUP Republike Srpske uhapsio je četiri osobe u ovoj akciji, dok je ukupno privedeno 39 osoba pod sumnjom da su počinili kazneno delo seksualnog zlostavljanja.

Akcija “Mozaik” sprovedena je u Hrvatskoj gde je tamnošnja policija otkrila osam zlostavljača, a tokom trajanja akcije identifikovano je i jedno dete koje je nakon pretresa zbrinuto.

Hrvatska policija je od 6. do 19. novembra 2023. identifikovala seksualne napadače, a pretres je obavila u devet domova osumnjičenih gde je oduzela čak 50 digitalnih uređaja koji su korišćeni u cilju zlostavljanja, navodi 24sata.hr.

Tokom trajanja akcije identifikovano je jedno dete, hrvatska žrtva kaznenog dela koja je tokom kriminalističkog istraživanja zbrinuta i svako dalje zlostavljanje je prekinut” saopšteno je iz policije.

Policija je do sada potvrdila da su hrvatski državljani učinili osam kaznenih dela i da je kriminalističko istraživanje i dalje u toku.

Operaciju Mozaik 2023 je vodila i Slovenija, a koordinirao je Europol u okviru Evropske multidisciplinarne platforme za borbu protiv kaznenih dela. Cilj je bio da se identifikuju i uhapse osobe koje koriste online forume i aplikacije za razmenu poruka u svhru slanja i deljenja materijala povezanih sa seksualnim zlostavljanjem dece.

Zemlje Zapadnog Balkana, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Srbija, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija, preduzele su niz mera u periodu od 6 do 17. novembra.

Zaplenjeno je više od 200 predmeta koji sadrže slike ili vido zapise seksualnog zlostavljanja dece, uključujući računare, mobilne telefone, memorijske kartice….

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *